"13 причини защо" от Джей Ашър - книжно ревю

Здравейте!
Днес отново ще пиша ревю и то на една книга, която прочетох на едно сядане и ми хареса адски много. Това е романът "13 причини защо" на Джей Ашър.

Действоието в книгата се разказва от гледната точка на младият Клей, който намира на прага на дома си кутия с аудиокасети. Малко по-късно момчето разбира, че това всъщност са записи, създадени от съученичката му и негова първа любов Хана Бейкър, която се е самоубила преди няколко дни. В тях момичето обяснява причините, заради които е взела това решение, и те са точно тринадесет - толкова, колкото са и хората, "получили шанса" да изслушат записите. Дали те са отговорни за смъртта ѝ и, ако да, как?

Книгата определено не е от най-жизнерадостните. Много, много по-мрачна е от нормалните весели YA четива, които са в моята зона на комфорт. Но "13 причини защо" е необяснимо важна за хората заради поуката, която носи. Тя ни кара да се замислим за това какво изричаме всеки ден и как всяка една дума, дори и просто дреболия или някаква закачка, може да засегне човек толкова дълбоко, че да се стигне до такива страшни случаи като самоубийство. Другото нещо, което обожавам в романа, е че всяка една причина показва някоя част от обществото - лъжците, използвачите, дори перверзниците. Това допълнително спомага книгата да се приеме толкова бързо. Както беше казал един писател "Добрият автор показва на читателите това, което те вече знаят."

Но не мислете, че приемах всичко. Някой от доводите на Хана ми се струваха сериозни и дори ужасяващи, ала други бяха много дребни и незначителни. И пак казвам - дори и най-малката обида може да нарани истински човек.

Е, това беше моето кратко ревю за една "голяма" книга. Надявам се поне малко да съм ви накарал да я започнете - няма да съжалявате. Благодаря, че изчетохте тази рецензия. Благодаря на издателство "Ентусиаст" за възможността. Приятен ден и ще се видим скоро с нов пост. Чао!
 ~слончето 🐘

П.С.: Току-що видях teaser-a на сериала по книгата  и познайте какво - първият епизод е на 31 март!!! Нямам никакво търпение! 😍😍😍

Коментари

Популярни публикации