Любими поредици | Януари 2017

Здравейте!
Днес ще ви споделя моят топ 10 на любими поредици. Ще се опитам да ги подредя под реда на това колко съм я харесал и колко съм се забавлявал, докато съм чел дадената серия. Надявам се поста да ви хареса, а аз започвам!


10. "Подземните хроники" от Сюзан Колинс.
Жанр: Фентъзи.
Анотация: Случайно или не, единадесетгодишният Грегор и малката му сестричка попадат в един свят, скрит под Ню Йорк, откъснат много отдавна от нашата действителност. Под земята хлебарките са огромни и говорят, а хората летят на гърбовете на умни прилепи. И тук доброто и злото са в битка, а Грегор се оказва в центъра на събитията. Каква роля му е отредена и ще открие ли нещо, което е мислел за безвъзвратно изгубено? 
На номер десет поставих поредицата "Подземните хроники" от Сюзан Колинс. Тези пет книги бяха първите ми четива за 2016 и аз много ги харесах. Препоръчвам я на тези, които обичат "Алиса в страната на чудесата", защото Колинс определено е взаимствала оттам.


9. "Хрониките на чародейците" от Ками Гарсия и Маргарет Стоъл.
Жанр: Фентъзи, хорър.
Анотация: Лена Дюшан се различава от всички други момичета в малкото градче Гатлин. Надарена с чародейни сили, тя се опитва да се слее с останалите и да се пребори с проклятието, което преследва рода й от години. Итън Уейт отчаяно се бори със скуката през деня, през нощта обаче започва да сънува един и същ странен сън с тайнствено момиче. Когато Лена идва да живее в най-старото имение в окръга, обвито със зловеща слава, Итън Уейт е привлечен от нея и е твърдо решен да открие каква е връзката между тях.
Деветото място заема поредицата "Хроники на чародейците". Получих я за по-миналата Коледа и веднага я започнах. Много зарибяваща поредица, задължително трябва да я захванете, ако все още не сте.


8. "Реликвите на смъртните" от Касандра Клеър.
Жанр: Young Adult, фентъзи.
Анотация: Клеъри е едно 15-годишно момиче, което заедно със своя най-добър приятел Саймън посещават клуб "Пандемониум", където да отпразнуват рождения ѝ ден. Там обаче нещо се обърква и тя става свидетел на убийство. После Клеъри осъзнава, че е единствената, която може да го види. Това я вкарва в един опасен свят - този на Ловците на сенки, на демоните и на всички свръхестествени същества. В него тя ще открие много истини за миналото си, за родителите си и смейството си, ще се впусне в търсене на първата реликва на смъртните и ще се изправи срещу най-големия враг на този свят - Валънтайн. А това дори не е всичко...
Сигурно се чудите защо, за бога, поставям тази толкова обичана поредица на толкова ниска позиция. Ами, просто е - харесах я, но някак не ми повлия чак толкова, колкото някои други, които ще видите по-нагоре. И все пак планувам препрочитане на поредицата (както и първо прочитане на последната част от нея) по-късно тази година, така че скоро може да се изкачи по-нагоре в класацията.
Ревюта: 1, 2, 3 и 4.


7. "Скъпоценни камъни" от Керстин Гир.
Жанр: Фентъзи, романтика (малко)
Анотация: Гуендолин Шепърд изобщо не очаква обратът, който ще вземе живота й. Напълно неподготвена тя е изпратена в миналото, нещо което е трябвало да се случи с братовчедка й, така очакваната от всички носителка на гена. Но разбира се, красивите рокли и сгради не са единственото, което я очаква.
Не очаквах поредицата да ме завладее, но го направи. Интересна, с лека нотка на романтика, смятам, че ще се хареса на всеки, който харесва фентъзи и фантастика.
Ревю на цялата поредица тук. 


6. "Пърси Джаксън и боговете на Олимп" от Рик Риърдън.
Жанр: Middle Grade (5-7 клас), фентъзи.
Анотация: Пърси Джаксън е на път да бъде изхвърлен от училище… отново. И това е най-малкият от всичките му проблеми. Напоследък чудовища и древногръцки богове се пръкват навсякъде, вместо да си стоят по страниците на учебника му по литература. А за капак на всичко, изглежда, че е успял да ядоса някои от тях. Истинската мълния на Зевс е открадната и познайте кой е главният заподозрян.
Надали има нужда да казвам защо тази поредица трябва да е тук. Уникална серия, пълна с хумор и готина митология.


5. "Лабиринтът" от Джеймс Дашнър.
Жанр: Антиутопия, фентъзи, научна фантастика, young adult.
Анотация: Когато Томас се събужда в асансьора, си спомня само името си. Заобиколен е от непознати момчета, които също са изгубили паметта си.Зад високите каменни стени, заобикалящи Езерото, се простира безкраен, постоянно променящ се лабиринт. Това е единственият изход, но никой не е преминавал през него жив.Тогава се появява едно момиче. Първото момиче на света. И носи ужасяващо послание.  
Това е поредица, която е сравнително нова за мен (завърших последната книга преди минути), но и която харесах толкова много!
Ревюта: 1, 2, 3.


4. "Героите на Олимп" от Рик Риърдън.
Жанр: Young Adult, фентъзи. 
Анотация: Eдно петнайсетгодишно момче се събужда без спомени в училищен автобус, пълен с тийнейджъри на екскурзия. Няма минало, но очевидно си има гадже на име Пайпър и най-добър приятел смешник, който се казва Лио.
Когато странна буря отприщва група страховити създания срещу него и приятелите му, а после и една хвърковата колесница ги отнася на място, наречено лагера на нечистокръвните, той се надява да научи кой е и защо има способността да призовава мълнии и да контролира ветровете...
Още една поредица от Рик, за която няма нужда да се обосновавам. Горещо я препоръчвам на хора, които са прочели №6 и се колебаят дали да започнат тази - има защо тази серия да е по-високо в класацията!


3. "Дивергенти" от Вероника Рот.
Жанр: Антиутопия, научна фантастика, young adult, фентъзи.
Анотация: В свят, в който предаността се определя от кръвните съюзи, изборът на каста решава целия живот. Кастите се превръщат в семейство. Това е редът в обществото, наложен след  края на кървава война, опустошила цялата земя. Всяка каста представлява конкретна добродетелНа 16 всеки млад човек трябва да избере към коя каста да се присъедини и да й посвети живота си. За Беатрис Прайър решението е между това да остане със семейството си или да бъде тази, която наистина е... не може да има и двете. И така тя прави избор, който шокира всички...
"Дивергенти" е огромна част от живота ми още от 2014, когато за пръв път гледах филма. Много интересна и спираща дъха поредица.


2. "Игрите на глада" от Сюзан Колинс.
Жанр: Антиутопия, фентъзи, научна фантастика.
Анотация: Можеш ли да оцелееш сам в пустошта,
когато всички други са твърдо решени да не дочакаш утрото?
В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче за ежегодните Игри на глада - реалити шоу, предавано на живо по телевизията.
Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

... Уникална антиутопия.


1. "ХАРИ ПОТЪР" ОТ ДЖ. К. РОУЛИНГ.
Жанр: Хари Потър
Анотация: Хари Потър
ХАРИ ПОТЪР!!! Детство, Хогуортс, всичко!



E, това беше всичко от мен за днес. Надявам се поста да ви е харесал. Напишете доли в коментарите вашите любими поредици, ще се радвам да ги разбера. Довиждане и до нови срещи!

Коментари

Популярни публикации